uslugi ceni

Защо възрастните хора не желаят помощ у дома от професионален асистент?


16-01-2024

Възрастните хора имат различни причини да не желаят помощ у домa. Тук ще обобщим шестте най-често срещани в практиката ни, за да ви подпомогнем, когато дойде време за този сериозен и нелек разговор с родителите ви. Вярваме, че имайки предвид основните страхове и притеснения, с които ще се сблъскате, ще бъдете по-подготвени и спокойни в убеждаването им.

1. Самостоятелност и гордост: Много възрастни хора се стремят да останат независими и да се грижат сами за себе си възможно най-дълго време. Приемането на чужда помощ често се свързва с усещането, че ще загубят самостоятелността си и това води до нараняване на гордостта и самочувствието им като личности.

2. Страх от непознати лица: Приемането на помощ от непознати хора може да бъде страшно за възрастните. Основните им притеснения са, че непознат за тях човек ще окаже намеса в личния им живот - ще им промени рутината, навиците, ще преподреди къщата им - или ще им причини негативни преживявания – например ще им открадне вещ или пари.

3. Финансови съображения: Повечето възрастни хора не могат да си позволят професионална помощ у дома поради финансови затруднения. Или се страхуват, че ще бъдат във финансова тежест на децата си, ако близките им покриват разходите за асистент.

4. Отрицание на нуждата от помощ: В повечето случаите, възрастните хора отричат до последно, че имат нужда от помощ. Това може да бъде свързано със страха от старостта или неприемане, непризнаване или неосъзнаване на собствените им ограничения и затруднения.
 
5. Синовен дълг: Хората в напреднала възраст очакват да получават подкрепа лично от дъщерите и синовете си. В годините, когато започнат да се справят все по-трудно с предизвикателствата на старостта, смятат, че е дълг на децата им да бъдат до тях. Допускането на външен човек у дома често се свързва със страха, че децата им бягат от отговорност и ще ги виждат все по-рядко, ако имат организирана помощ от асистент.

6. Липса на информация: Възрастните хора рядко са информирани какви точно варианти за помощ у дома се предлагат в техния град и каква подкрепа включва домашната помощ. Набавянето на информация при тях обикновено става не чрез огромните ресурси на Интернет, а чрез препоръки от приятели и познати.  

Като и да протече първият ви разговор с родител по тази тема, важно е да знаете, че всеки един възрастен човек е индивидуална личност, със своите си страхове и предразсъдъци, дори. Мотивите им да откажат услугите на професионален асистент могат да варират или да бъдат в комбинация от няколко. Във всички случаи, обаче, при убеждаването им в предимствата да бъдат подпомогнати от лицензирана агенция, винаги трябва да стоят на първо място подкрепата и разбирането на страховете им. За да предложиш помощ и тя да бъде приета от възрастен човек, е нужно време.  
 

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision