uslugi ceni

Как да реагираме при съмнения за инсулт?


24-10-2013

    За да се предотвратят фаталните последици от инсулта е важно засегнатият да получи незабавна медицинска помощ. Ето защо е нужно да разпознавате ранните предупредителни сигнали и симптомите му.
     При съмнение за инсулт наблюдавайте способностите на човека да се усмихва, да говори правилно, да вдига ръцете си. В случай, че не може да изпълни по-горе описаните задачи, а лицето му е една страна и ръката провесена повикайте бърза помощ, особено ако става дума за по-възрастни хора или за човек в рискова група.
    В началото състоянието на пациента е критично. Не изчаквайте да видите дали симптомите ще отшумят, а реагирайте бързо. Докато чакате колата на Бърза помощ се вгледайте в пострадалия. Всяка предварителна информация подадена на медицинския екип е от голяма полза. Докато се изчаква пристигането на линейката от полза ще бъде:
  • Да поставите засегнатия в легнало положение на една страна и на висока възглавница, за да се осигури оптимален кръвоток към мозъка.
  • При сънливост, липса на реакция или гадене, поставете човека в странично стабилно положение, за да се избегне задушаване при евентуално повръщане.
  • Не давайте никакви лекарства, тъй като типът мозъчен инсулт не е изяснен и грешният медикамент може да засили увредата.
  • Отворете прозореца, за да влезе чист въздух в стаята. Освободете пострадалия от тесните дрехи - разхлабете яката, колана и всички стягащи тялото му пособия. Те затрудняват дишането му.
    Целта е възможно най-бързо пострадалият да се транспортира до болнично заведение, за да се отхвърли  или потвърди диагнозата мозъчен инсулт и да се пристъпи към съответните грижи. Възстановяването на пациента зависи от навременната намеса. Много важни са първите три часа. Тогава болният трябва да бъде настанен в болница, с цел да се спаси животът му и да се вземат мерки, които да предотвратят отмирането на здравите мозъчни части, които все още не са засегнати от инсулта. Всяка изминала минута след възникването на инсулта, приблизително 2 милиона нервни клетки умират. Вече загиналите клетки, не подлежат на възстановяване.
    От изключителна важност е да се знае, че  в най-ранния си стадий инсултът е лечимо заболяване, въпреки необратимите поражения нанесени в главния мозък. Най-важното в случая е бързото, точно диагностициране и навременното започване на лечебните процедури. Целта е да се получи преразпределение на функциите на клетките в мозъка - здравите участъци да поемат функциите на загиналите при инсулта клетки. Всяко забавяне би затруднило възстановяването и освен това може да доведе до непоправими усложнения.


« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision