uslugi ceni

Възстановяване и рехабилитация след инсулт


30-10-2013

   Възстановяването след инсулт е тежка задача както за болния, така и за близките му. Те трябва да полагат специални грижи за него, особено ако животът му е бил застрашен.
   Преживелите исхемичен или хеморагичен инсулт имат нужда от адекватно лечение, което се провежда както в болницата, така и след изписването на пациента - в неговия дом.
   Добре е възстановителната програма да започне още в края на острия стадий - 7-10 дни след инсулта, докато болният е в болница за активно лечение и да продължи след изписването му.
   В „лечението на острата фаза” се включват усилията, насочени към оцеляването на пациента, превенцията на следващ инсулт и грижата за други съпътстващи заболявания. Тези дейности се извършват в болничните заведения.
   Рехабилитацията е следващата стъпка в процеса на лечение. Тя спомага на болния да запази умствените и моторните си възможности, както и да възвърне загубени такива след инсулта. Често стартира още в болницата и продължава след изписването. Целта е болният постепенно да се изправя от седнало до ходещо положение. Пациентите често имат нарушение в походката, замятат крайниците настрани, което изисква специализирана рехабилитация. Обикновено включва лечебна гимнастика за раздвижване и физио-терапевтични процедури, съобразно нуждите и съпътстващите усложнения на пациента. Рехабилитацията след инсулт би могла да помогне с:
  • Подобряване функцията на засегнатите крак и ръка
  • Намаляване на мускулните спазми, сковаността и болките
  • Увеличаване на мускулната сила
  • Подобряване на възможността пациента да се обръща в леглото, да сяда, да се премества и да се изправя
  • Подобряване на баланса и равновесието при седеж, стоеж и при ходене
  • Преобучение на нормалните модели на движение
  • Увеличаване на независимостта и качеството на живот
   Заедно с нея трябва да се провежда вторичната профилактика на рисковите фактори, довели до мозъчния инсулт, т.е се работи за подобряване на състоянието на пациента, както и за предотвратяване на повторно прекарване на инсулт.
   Задължителни са разходките, осигуряване на пълното спокойствие и не на последно място приготвянето на добра храна без мазнини и холестерол.
Масажите също не бива да бъдат подценявани. Често при раздвижването на болния дават резултат. Както при останалите дейности във възстановителната програмата, така и тук  се внимава и постепенно се увеличава интензитетът и силата на провежданите процедури, като не е желателно да започват още в острия стадий. Масажът е препоръчителен и при появата на фациалис (възпаление на лицевия нерв), при който е препоръчително пациентът да спи на страната на увредата.
   Последната стъпка в процеса на възстановяването е връщането към ежедневните дейности след процеса на лечение и рехабилитация. Тази фаза може да трае до живот и включва научаването да се живее с ефектите на инсулта. Ако инсултът е бил тежък и болният не е успял да се възстанови и да се върне към нормалния си начин на живот, следва се научи да извършва по нови начини обикновени задачи или да компенсира слабостта на едната част на тялото чрез извършване на повече дейности с другата. Например, прекаралият инсулт може да се научи да пише и храни с другата ръка.

На професионална консултация и терапия в домашни условия можете да разчитате на доказан кинезитерапевт. Посетете страницата Медицинско обслужване или се свържете с БГ ГРИЖА за съдействие.  


снимка: strokerehabonline.com


« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision