uslugi ceni

Психологически етапи на грижата за възрастни и болни хора


11-02-2014

Съществува теория, че грижата за възрастни и болни хора, минава през няколко психологически етапа. Необходимостта от обгрижване на близък човек може да възникне бавно и постепенно с напредване на възрастта, но в други ситуации идва внезапно, например в следствие от травма или инсулт.
Понякога близките на болните минават през всички психологически етапи, но други може никога да не преминат през някоя от фазите.
В следващите редове може да намерите белези на вашата ситуация.

Шоков етап в грижата за болни и възрастни хора
Когато необходимостта от обгрижване на болен или възрастен човек започне, има период на първоначален шок. У вас се поражда необходимостта да бъдете най-добрият и да се справяте по най-правилния начин. Голяма част от хората, изпаднали в такава ситуация се справят много добре, дори и без предишен опит, дори и в кризисни моменти. Обичайно за този етап е да се спускате да правите всичко необходимо и да обгрижвате болния още преди да е възникнала нужда от помощ.
На този етап нивото на стрес е високо. Шоковият етап се характеризира с осъзнаване, че животът никога няма да бъде същият. Страх, скръб, шок, жал, яд, загуба, безпокойство са само част от чувствата, които е нормално да изпитате в този период. Без подкрепа и помощ от близки, познати и роднини, може да се почувствате като изоставени и да се изолирате от външния свят. Също така съществува опасност в този етап хората да вземат решения за огромни промени в живота си – да напуснат работа, да се преместят. Важно е да срещате подкрепа за всяко решение и да бъдете добре информирани с всички факти в настоящата ситуация и перспективите за в бъдеще. Когато грижата започне постепенно, в случай на болен от деменция, този етап може да бъде пропуснат напълно. Възможно е дори да не забележите как новата ви роля е повлияла на живота ви.

снимка: wisegeek.org

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision