uslugi ceni

Кога е нужно да потърся помощ за родителите си?


24-11-2015

Двете най-често срещани причини за спад в активността и загуба на самостоятелност при хората на 80 години са депресията и деменцията. Най-често депресията обзема възрастните хора, когато започнат да се чувстват изолирани и самотни или при скорошна загуба на техен близък приятел или роднина. От друга страна, ранната деменция е трудна за констатиране, особено, ако не живеете в близост и нямате чести лични срещи с родителите си. В много случаи ранната деменция може да бъде погрешно асоциирана с пристъпи на объркване. 
 
Кога настъпва времето да потърсите квалифицирана помощ за своите близки у дома? 
 
Определено, няма еднозначен отговор на този въпрос и всяко семейство минава през различни перипетии, за да вземе решение за ползване на външна помощ. Тук ще се опитаме да обобщим някои от най-честите сигнали, които могат да ви насочат към вземането на най-правилното решение. 
 
Най-вероятно първият признак, който ще забележите е, че родителите ви не се справят толкова добре с ежедневните си дейности, колкото досега. Голяма част от възрастните хора няма да си признаят, че се нуждаят от помощ и подкрепа, а ще демонстрират своята независимост и нежелание да ползват асистент от страх да не бъдат изведени от дома си и настанени в институция. Ако оставите нещата да се развиват по този начин прекалено дълго, възможно е да се стигне до кризисна ситуация, в която неизбежно ще ви се наложи да търсите чужда помощ по спешност. Ролята на асистента е да удължи до възможно най-дълго време фазата, в която вашите близки могат относително самостоятелно да се справят в домашна среда.  
 
Предлагаме ви някои аспекти, които е добре да наблюдавате, за да прецените дали е дошъл моментът да потърсите помощ от асистент:
 
  • Появата на неплатени сметки. Натрупването на неплатени сметки е един от първите признаци, че нещо в ежедневието на близките ви не върви добре. С напредването на възрастта, хората губят ориентация и изпускат следенето на плащанията за комуналните услуги. Ако откриете натрупани задължения или се стигне до там, че им прекъснат електрозахранването или телефона, бъдете нащрек за първи симптоми на поява на деменция, дезорганизация и влошаване качеството на живот. 
  • Влошена битова хигиена. Възможно е да забележите, че вашите близки не успяват да поддържат чистотата в жилището си, така добре, както са се справяли до скоро. И това е доста често срещано явление, тъй като с напредването на възрастта, хората стават все по-трудно мобилни, а и голяма част от тях страдат от намалено зрение.  Възможно е родителите ви просто да не могат да видят насъбралата се мръсотия, да не могат да се наведат, за да вдигнат изпуснат боклук или да не могат да стигнат до контейнера на улицата, за да изхвърлят битовия си отпадък. За по-възрастното поколение е трудно да приемат идеята за помощник в домакинството си – веднъж поради факта, че не могат да си го позволят финансово, от друга, че цял живот са се справяли сами, а от трета страна – не искат да натоварват децата си с излишни разходи. Факт е обаче, че жилищата на възрастните хора се затрупват със събирани с години отпадъци, опаковки, вестници и др., а такава среда крие своите рискове за здравето и безопасността на хората. 
  • Липсата на прясна и здравословна храна. Ако периодично откривате развалена и неизхвърлена храна у дома на родителите си или забелязвате, че в хладилника на вашите близки регулярно липсват пресни храни като плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти, това е сигурен знак че нещо в ежедневието им се е променило в недобра посока. Ако родителите ви са започнали да се хранят с опаковани и консервирани храни, това е един от признаците за влошена грижа за самите себе си. Останали сами, възрастните хора нямат желание или възможност да готвят само за себе си. Приготвянето на храна, сервирането й на масата и храненето само по себе си е много повече от просто задоволяване на глада. Това е социално занимание.Още по-смущаващ знак е необяснимата загуба на тегло. Затова бъдете наблюдателни.
  • Пропускане на лекарства. Ако имате възможност, по-често и дискретно проверявайте дали редовно се пият предписаните лекарства. Пропускането на прием на лекарства е един от най-често срещаните проблеми. Той лесно може да се констатира, ако родителите ви използват разпределителни кутийки за лекарствата. За разлика от неплатените комунални сметки, прескачането на лекарства или предозирането им, може да има опасни последици. 
  • Появата на специфична миризма. Поддържането на редовна личната хигиена изостава с напредването на годините поради най-различни причини – ограничаване на мобилността, деменция, общо неглижиране, трудности при справянето с прането и много други. Някои възрастни хора спират да се къпят от страх да не паднат в банята. Част от възрастните хора могат да страдат от уринарна инконтиненция, за която се притесняват да споделят с близките си. Каквато и да е причината, появата на неприятна миризма в жилището на възрастните ви роднини може да е сигнал за нуждата от помощ. 
  • Наличие на синини по крайниците. Ако забележите синина на ръката или на крака на майка си, това може да означава тя е паднала и не иска да ви каже. В сравнение с по-младите, възрастните хора много по-лесно се нараняват и появата на синини от удар или падане е по-честа при тях. По много деликатен начин, уважаващ личното достойнство, проверявайте за наличие на подобни необясними синини по тялото. Също, наблюдавайте близките си дали се придържат за мебелите и стените докато се придвижват у дома – сигурен факт за нестабилност при ходене. За да намалите риска от падане, помислете за осигуряване на помощни средства за по-голяма стабилност.
 
Един от най-големите страхове на остаряващите ни родители е да бъдат изведени от уюта на домовете си и настанени в специализирана институция за дългосрочна грижа. Затова дълго отлагат разговорите за намалената им способност сами да се справят с рутинните си задачи. За да им помогнете можете да поговорите с тях за възможностите на член от семейството, доброволец или професионален асистент да им оказва почасова помощ в дома. Със сигурност в началото идеята външен човек да влиза в дома им няма да бъде приета радушно. Особено, ако родителите ви са „на крак“ и се чувстват относително добре за възрастта си. Опитайте се в откровен разговор да разберете с кои задачи срещат трудност – примерно с почистването, излизането навън за разходка или до личен лекар, пазаруването и носенето на пазарски чанти и им предложите помощ само с тази конкретна задача. Не се опитвайте да налагате мнението си, а само им дайте достатъчно информация, че съществуват алтернативни варианти на грижа извън институции за настаняване. Възможностите за ползване на асистент все още не са достатъчно популярни в България и е много вероятно роднините ви да не са запознати със съществуването и предимствата им. Предоставяйки им достатъчно информация за така наречените „социални услуги в общността“, имате по-голям шанс самите те да проявят любопитство, интерес и инциатива да опитат с помощ у дома. 

Снимка: http://g3ict.org



« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision