uslugi ceni

Съседката, жена от обява или агенция?


02-07-2016

Или кой да се грижи за родителите ми?

Преди да предприемете голямата крачка за настаняване на ваш близък в специализирана институция (хоспис или дом за възрастни хора), задайте си въпроса дали всички възможности за грижи у дома са изчерпани. Едва ли има нужда точно ние да казваме, че всеки един човек би предпочел да остане у дома си възможно най-дълго.

Източници на информация:

Започнете да търси информация за алтернативите във вашето населено място. Понякога най-точната насока можете да получите от семейството, приятелите, съседите или колегите ви. Попитайте ги дали им се е налагало да ползват такъв тип услуги за свои близки и дали биха могли да ви препоръчат човек, на когото можете да се доверите. Не пропускайте да попитате личния си лекар или лекар-специалист, с който сте в по-близки отношения. В почти всяко населено място има печатно издание с малки обяви. В местния вестник вероятно ще попаднете на контакти на жени (95 %) и мъже (5 %), които рекламират услугите си в помощ на възрастни хора. И разбира се, ако четете тази статия, вече сте започнали да търсите алтернативи в Интернет – безспорно най-големият източник на информация. За да няма този списък претенциите за изчерпателност, оставяме и опцията „други“ – варианти, за които в този момент не се сещаме, но са потенциален източник на информация за вас.

Алтернативите – плюсове и минуси:

След като сте проучили всички възможни източници и сте събрали контакти и имена на различни хора или организации, много е вероятно алтернативите да се свеждат до 3 варианта:
  • ваши близки, познати, съседи или дори член от семейство ви, който е свободен към този момент;
  • частни лица с опит в обгрижването на възрастни хора;
  • специализирани агенции – фирми, фондации, сдружения.
Вероятно сте наясно, че идеален вариант няма и всяка една от изброените алтернативи има своите предимства и недостатъци. И тъй като за всяко семейство ситуацията е уникална сама по себе си, няма и универсално решение за домашни грижи. За това е добре да претеглите добрите и не чак толкова добрите страни на всяка и да се опитате да вземете най-удачното решение.

Неформална помощ от близки, съседи и семейство

Предимства: Безспорно това е най-удобният и най-сигурен начин да осигурите помощ в дома на ваш възрастен близък, особено ако в момента в семейството ви има безработен човек, който разполага с времето си или се сетите за наскоро пенсионирала се съседка от блока, която е в добро здравословно състояние. От достатъчно дълго време познавате и двамата и вероятно няма да имате колебания за личните качества на човека, когото пускате в къщата си и на когото поверявате грижите за близките на сърцето си хора. Освен най-бързото решение, това вероятно ще е и най-евтиния вариант. Много е възможно съседката да откаже заплащане за ангажимента да посещава по 2 – 3 пъти близкия ви дневно, да ходи до магазина, да проверява дали си е изпил лекарствата и т.н. Ако вие не настоявате да й се отблагодарите за усилията й, тя няма и да повдигне темата за заплащане.  В крайна сметка на добрите междусъседски отношения се крепи почти цялото ни общество.

Недостатъци: Ако отношенията ви не са уредени срещу определено възнаграждение, неминуемо ще се стигне до момента, когато на вас ще ви стане неудобно да й звъните всеки ден за разни дребни допълнителни услуги – да вземе прането от пералнята, да отиде до личната лекарка за новите лекарства, да плати тока и водата, да пусне една прахосмукачка и др. – просто защото на вас не ви остава време от другите ви лични и служебни задачи. Другият момент, в който може да настъпи влошаване на отношенията, е внезапна или постепенна промяна в здравословното състояние и на вашия близък, и на съседката. Разбираемо е, че не всеки е готов да сменя памперси.

Частно лице от обява

Дали ще отворите вестник или Интернет, няма начин да не попаднете на поне 10 обяви на частни лица, които предлагат услуги за възрастни хора в домашна среда във вашия град. Обикновено обявите звучат така:

„57-ГОДИШНА търси да гледа болен човек“

„ГЛЕДАМ стари и болни хора срещу унаследяване на имот“  

„ТЪРСЯ работа за гледане на възрастни хора, може и болни“

Предимства: Ако все пак се престрашите и се обадите на посочените телефони, не очаквайте много. И въпреки всичко, направете го – може да имате късмет да попаднете на читав човек. Ако поне двама или трима ви вдъхнат доверие, срещнете се с всички. Изберете неутрално място за среща – в кафене, в парка. Задавайте отворени въпроси за знания, умения, компетенции, за да разберете повече за предишния опит на кандидат-асистентите, които сте подбрали по телефона. Голяма част от тях наистина имат опит в обгрижване на възрастни и болни хора. Също така, голяма част имат опит и в хигиенни грижи за лежащо болни хора. При уговорка с частно лице, основното предимство е, че можете да очаквате цена от 3 – 4 лева на час. В случай, че асистентът полага грижи само за вашия близък (а, не и за други болни хора), ако ви се наложи да увеличите ангажимента им към вашите близки (оставане след уговореното време, оставане и за през нощта), много възможно е, човекът да може да се отзове.     

Недостатъци: Да, правилно предполагате, че са немалко. Тук ще разгледаме само вариантите, ако така или иначе сте намерили правилния за вас човек. Законът допуска физически лица да упражняват дейността, но след надлежна регистрация и получаване на нужните удостоверения. Истината е, че до този момент ние не сме виждали жив регистриран асистент за възрастни хора като физическо лице. Ако оставим настрана формалната страна на нещата и преминем към практическата, не е изключено в един момент от съвместната ви работа да се стигне от един значително неприятен момент – извиване на ръцете за повече от договореното помежду ви заплащане. Повод за предоговаряне на условията по наемането им би могло да е влошеното здравословно състояние и залежаването на близките ви.

Друг очакван проблем би бил, ако лицето, което ангажирате в дома си е в трудоспособна възраст, може да постави като условие назначаването си в някава ваша фирма на някаква длъжност, за да може да се възползва от предимствата на общественото осигуряване. Ако лицето е в пенсионна възраст, няма да се стигне до повдигането на този въпрос.

Ако се наложи асистентът, който сте наели, да се нанесе да живее при вашите близки, очаквайте двойно по-големи сметки за ток, вода и храна. Това в повечето случаи е повод за дразги между възрастния човек и асистента, между вас и асистента, между близките ви и вас самите. 

Също както при машините, и хората понякога излизаме извън строя. Нужно е да помислите за заместник, ако наетият от вас човек се разболее или се умори до степен, в която не може добре да изпълнява задълженията си. Възможно е за определен период от време лично да се заемете с грижите за близките си, поне до завръщането на болногледача.

Предполагаме, че най-неприятната ситуация за вас е, лицето да не се появи в уговорения ден и час – без предупреждение и без да отговаря на телефона си. Тъй като този тип взаимоотношения се крепят единствено на доверието и чувството за отговорност от двете страни, стискайте палци да сте попаднали на правилния човек.

Изберете ли варианта с ангажиране на частно лице от обява, имайте предвид, че пускате в дома си съвършено непознат за вас човек, чийто отговорности обхващат както здравето и живота на близки за вас хора, така и имуществото в дома им. Съветваме ви да изисквате от кандидат-асистента да ви предостави поне свидетелство за съдимост. Добра идея е да подпишете помежду си и договор като физически лица, в който поне да уточните отговорностите на двете страни, начина на разплащане помежду ви и условията, при които всяка от страните може да развали договора. Разбира се, че това няма да ви гарантира безпроблемна работа, но поне ще ви вдъхне малко увереност и спокойствие.

Специализирана агенция – доставчик на социални услуги за възрастни хора

Нормално е да очаквате в тази част да се похвалим и прехвалим. И от части ще бъдем прави, ако го направим, но нека поне се опитаме да сме обективни.

Предимства: Агенцията ще ви спести времето, усилията и нервите да търсите подходящия за вашите близки асистент. Ние сме направили този предварителен подбор, който ще ви се наложи да направите при ангажиране на частно лице от обява. Ако не ви се е налагало до този момент да правите интервюта за работа, ще е трудно да го обясним в подробности. А, и няма нужда. Тък като в повечето случаи одобрените асистенти работят на договор към фирмата, предоставящи услуги за възрастни хора, агенцията застава като гарант с името и репутацията си зад служителя, който ви изпраща. Тя се е погрижила предварително да го обучи до степен, до която да може да предостави качествена услуга на клиента. В допълнение към обучението и първоначалните инструкции, които получава при постъпване на работа, един служител има възможността да се среща и общува с различни типове клиенти, да се справя с различни ситуации, да навлиза в спецификата на различни заболявания и чрез опита си да придобие широк спектър от допълнителни знания и умения. И е въпрос само на напасване на характери между асистент и клиент, за да се случат добре нещата в дома на възрастния човек. Не на компетенции.

Отделно от професионалния подход в работата с клиентите и техните семейства, в една специализирана агенция можете да намерите комплексна услуга – съдействие в организирането на разнородни дейности, които да покрият нуждите на възрастните хора.

Задължителните договорни отношения между агенция и клиент, ви гарантират спокойствие на духа. Да, договорът няма да се грижи за вашия близък, но поне в случаи на спорове или възникнали проблемни ситуации, имате черно на бяло уточнени отговорностите и задълженията и на двете страни.

Недостатъци: И за да не изглеждат прекалено розови нещата, няма да избягаме от проблемите, с които можете да се сблъскате при работа с агенция.

Цената. Да, няма как да не забележите, ако сте преминали през обаждане на частни лица от обяви, че ние не можем да предложим цена от 3 – 4 лева на час. Дори и да изглежда лек, истината е, че трудът на асистента е тежък и във физически, и в психически аспект. За разлика от разгледаните по-горе два други варианта на грижи в домашна среда, тук в цената натежават и други неизбежни разходи, свързани с осигуряването на персонала и дейността на фирмата.

Липсата на гъвкавост на моменти. Всеки един клиент на фирмата може да намали предварително договорените часове на обгрижване във всеки един момент. Трудността идва по-скоро при желание или необходимост от страна на клиента за предоставяне на по-продължителни грижи в домашна среда. Възможно е към момента на запитването ви, фирмата да не може веднага да осигури допълнителни часове в дома на възрастните ви близки. Тъй като в повечето случаи се търсят възможности същият асистент да предостави по-продължителна грижа (а, не да се сменя асистента), понякога е необходимо изчакване от страна на семействата.

Снимка: Huffingtonpost.com

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision