uslugi ceni

Как да общуваме с възрастни хора?


08-07-2016

С увеличаването на продължителността на живот, поради по-високия жизнен стандарт и напредъка в медицината, сред много нации се увеличава делът на хората на възраст над 80 години.

Да се грижиш за възрастен човек и да имаш успешна комуникация с него, изисква специфични умения и дори прилагането на стратегии. С тази статия ще се опитаме да ви дадем няколко съвета, които не е добре да приемате като чиста монета – със сигурност няма как всички да сработят във вашата ситуация. Но дори и само един да ви е от помощ, значи добре сме си свършили работата.

Показвайте търпение и състрадание

Несъмнено, търпението и съчувствието вървят ръка за ръка при общуването с възрастни хора. Хроничните болки, бавното придвижване, демецията, загубата на слуха или апатията са само някои от предизвикателствата, с които ще се сблъскате. Значителна част от старите хора имат нужда от повече време, за да възприемат определена информация. Говорете по-бавно от обичайното, правете паузи между изреченията или въпросите си. Дайте време на близките си да осмислят това, което сте им казали.

В общуването с трудни характери е лесно да изгубите търпение и да се ядосате. Дори може да ви се прииска да захвърлите всичко и да си тръгнете. И никой не може да ви се сърди, ако се стигне до там. Ако усетите, че се задава конфликт, по-добре излезте за малко от стаята, поемете си глътка въздух и се опитайте да се поставите на негово място. Ако се замислите, че не е лесно да се живее след като си изгубил повечето близки и приятели или да страдаш от почти непрестанни артритни болки и че само вие сте човека, на който вашия близък може да се облегне в труден момент, ще осъзнаете, че дребните дразги в ежедневието не са причина да се ядосвате и да се карате.

Питайте, вместо да нареждате

Въпреки посивелите си коси, хората в напреднала възраст имат нуждата да се чувстват уважавани и зачитани. Ако успеете да подхождате с разбиране към тази им потребност, общуването с близките ви няма да среща затруднения. Вместо да кажете: „Днес за вечеря ще ядеш супа.“, кажете „Искаш ли супа за вечеря?“. А, още по-добре ще е ако им дадете възможност да избират - „Хапва ли ти се супа за вечеря или предпочиташ салата?“. Когато ги питате и се съобразявате с мнението им, вие демонстрирате уважението си. Предлагайки им възможност да избират, създавате усещането, че контролират ситуацията и ежедневието си. И това ги прави значими.

При хората, страдащи от деменция, се процедира по същия начин, но без необходимостта да изчаквате отговор от тяхна страна. Достатъчно е да демонстрирате загриженост, внимание и топлина, за да могат близките ви да се почувстват комфортно и спокойно и да избегнете агресивна и конфликтна ситуация.  

Ограничете използването на заповедни изречения

Много хора не реагират по желания от нас начин, ако прекалено много ги притискат, ако непрекъснато им се нарежда какво трябва да правят, ако някой друг взема решенията вместо тях. Този заповеднически подход в комуникацията най-често се изразява в прекомерната употреба на „трябва“, като пример:
  • Трябва да си изядеш супата!
  • Трябва да си направиш упражненията!
  • Да не забравиш лекарствата си!
  • Стаята трябва да се проветри!
Вместо това, използвайте:
  • Хайде да си доизядеш супата.
  • Искаш ли да ти помогна с упражненията?
  • Важно е лекарствата да се приемат навреме, както е казал докторът.
  • Тук е нужно да се проветри.
     
Предлагайте възможност за избор, винаги, когато е уместно

Няма човек, който да е съгласен да му се изземва изконното право на избор дори и в рутинни ежедневни ситуации. Ограничи ли се правото му на избор, той губи и своята независимост. Това в голяма степен важи и за възрастните хора, които усещат своите физически и психически органичения, породени от годините и заболяванията им, но въпреки това държат да запазят контрол върху живота и ежедневието си. За някои е много тежко да приемат, че не могат така добре да се справят, както са го правили навремето, затова много често демонстрират силата си да се справят сами в рискови ситуации.

Затова, винаги, когато е възможно и удачно, предлагайте възможност за избор в комуникацията с възрастните хора. По подобие на избора за обяд – вариант А или вариант Б – възможността да избират дава на стария човек самочувствието да е проактивен в живота си, както и увереността и спокойствието, че не някой друг решава вместо него.

Ако се замислите, че вашият номер сигурно е единствения за бързо набиране в телефона на майка ви или баща ви, вероятно ще си дадете сметка, че да даваш подкрепа на най-близките си хора, е една от най-съкровените радости в живота.

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision