uslugi ceni

Риск от падане при възрастни хора


22-10-2013

Ежедневните хигиенни нужди като вземането на душ или вана са рутинна част от деня и повечето от нас ги вършат без да се замислят, по навик. Въпреки това, едно падане или подхлъзване в банята може да причини сериозни наранявания.
 
Според последни проучвания една трета от населението над 65 годишна възраст, претърпяли някакъв инцидент в банята, в последствие са диагностицирани със счупвания. Пострадалите над 85 годишна възраст в 38 процента от случаите са приемани в болница в следствие на тези травми.
 
Съвети за безопасност в банята:
Няколко лесни стъпки могат значително да подобрят безопасността на цялото ви семейство и да предпазят членовете му от неприятни инциденти в банята:
  • Осигурете си антихлъзгащи постелки под душа, във и пред ваната и обезателно пред мивката;
  • Набавете си стол за баня с гумени капачки на краката за по-голяма устойчивост;
  • Преди започване, уверете се, че всичко необходимо за къпането е приготвено в близост до вас - хавлия, сапун, шампоан и др.;
  • Монтирайте дръжки за хващане в и около ваната и душа;
  • Монтирайте ръкохватки и до тоалетната чиния за по-голяма стабилност при ставане и сядане.
 
Превенция на падания при възрастни хора:
Четири от всеки пет наранявания, които са се случили в банята, са резултат от падане. Паданията могат да бъдат особено опасни при хора на възраст над 65 години. Възрастните могат да предприемат някои стъпки, с които да ограничат риска от падане. Ако сте на и над 65, ето какво можете да направите:
 
  • Правете упражнения: Липсата на движение може да доведе до слабост в краката, което увеличава вероятността от падане. Всекидневните упражнения могат да увеличат силата ви, както и подобрят баланса, с което вероятността за падане се намалява значително.
  • Имайте едно на ум за лекарствата, които приемате: Някои лекарства, или комбинации от лекарства, могат да имат странични ефекти като замаяност и сънливост. Това може да увеличи риска от падане. Помолете лекар или фармацевт да прегледат предписаните ви медикаменти с цел намаляване на вероятността от рискови странични ефекти и лекарствени взаимодействия.
  • Погрижете се за доброто си зрение: Влошеното зрение допринася за по-трудното придвижване. За да сте сигурни в зрението си, посещавайте очен лекар поне веднъж годишно, за да се убедите, че носите очила или контактни лещи с правилен диоптър.
  • Елиминирайте опасностите у дома: Почти половината от паданията се случват в дома. Много рискови ситуации могат да се избегнат чрез отстраняване на причинителите им – като лошо осветление, предмети в които можете да се спънете, незакрепени подови настилки, кабели и др.


« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision