uslugi ceni

Обмислят въвеждането на 1 % данък "старини"


16-03-2012

Правителството отново заговори за въвеждане на данък "старини" и отваряне на трудовия пазар за хората в пенсионна възраст. Причината е застаряването на населението и емиграцията на младите.

Социалният министър Тотю Младенов възроди идеята за нов вид осигуровка за грижа за остарелите. За нея работещите ще отделят около 1% от заплатите си всеки месец във фонд към НОИ. С парите ще се изграждат центрове за възрастни, изпаднали в тежко състояние поради болест, дълбока старост или липса на близък, който да се грижи за тях. На конференция за Европейската година на активния живот на възрастните хора Младенов обясни, че синдикатите подкрепят въвеждането на новата осигуровка. Предстоели разговори с бизнеса, защото ставало дума за отчисления. Според последното преброяване българите над 65 г. са се увеличили с 2 процента за 10 г. и през 2011 г. те са били 18,5% от населението. Процентът ще продължи да расте и ще изправи след години пред сериозно предизвикателство системите на социалното осигуряване, подпомагането и здравеопазването, се казва в доклад на Министерството на труда. Все по-сериозна ще става потребността от грижи за старите хора над 75 г. През 2025 г. делът им сред възрастното население ще надхвърли 26% в Източна Европа, показват прогнозите на ООН. Това поражда нужда от адектватна мрежа от специализирани институции с широк кръг от социални услуги, съпроводени с медицински грижи, се казва в доклада. Според проучване на "Евробарометър" пък 36% от българите искат да работят след пенсионна възраст. Това е доста под средния за Европа процент - 61%. Обяснението е, че в България на възрастните се гледа негативно. Само 29% от българите смятат, че пенсионерите у нас са възприемани положително, докато в ЕС на това мнение са 61% от анкетираните. "Правителството трябва да работи за изграждане на позитивна представа за възрастните работници", призна министър Младенов. У нас се приема, че човек е млад до навършване на 43 г., показва "Евробарометър". За стари се смятат хората, навършили 64 г.

Източник: www.standartnews.com

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision