uslugi ceni

Лечение на инсулт


29-10-2013

  Лечението на мозъчния инсулт е различно в зависимост от това дали е исхемичен или хеморагичен. Преди да предпише лечение лекарят трябва да установи типа на инсулта, като това се случва с помощта на компютърна томография на главата или магнитен резонанс. Това е от изключително значение, тъй като медикаментите, които спомагат лечението на единия тип инсулт са противопоказни за другия. Също така се провеждат серия от изследвания за да се оцени степента на мозъчно увреждане, проверяват се кръвното налягане и дихателната способност. Едно от най-важните неща при такава ситуация е да се възстанови нормалното кръвообращение в тялото, като задължително се наблюдава от лекар.

   Лечението на исхемичен инсулт
  Лечението на исхемичен инсулт зависи от разположението и причината за появата на съсирека. Провежда се терапия с медикаменти, разтварящи съсирека, което е абсолютно противопоказно при хеморагичен инсулт. Приемът на аспирин или други съдоразширяващи средства също често се използва, но не по-рано от 24 часа след лечение с медикаменти, които разграждат съсиреците. Обикновено високото кръвно налягане не се лекува веднага след инсулта. В случаи, че пациентът страда от диабет се предписват и други лекарства. Повечето утвърдени методи за лечение на исхемичния мозъчен инсулт са достъпни в България и са финансирани от НЗОК по клинични пътеки. Такава е напр. интравенозната тромболиза, която се прилага до 3-4 часа от началото на инсулта в много болници в страната. По-новите методи като интраартериалната мозъчна тромболиза и тромбектомията, все още не се прилагат рутинно у нас.
 
   Лечението на Хеморагичен инсулт
   Първичното лечение на хеморагичния инсулт е трудно. Необходими са много усилия за овладяване на кървенето, възстановяване на налягането в мозъка и стабилизиране на жизнените показатели, особено кръвното налягане. Съществуват редица лекарствени средства за лечение на хеморагичен инсулт. Лекарства могат да бъдат предписани за контролиране на кръвното налягане, мозъчния оток, кръвната захар, треската или спазмите. Следи се за признаци на увеличаване на налягането в мозъка като безпокойство, объркване, трудно следване на команди и главоболие. При леко до средно кървене не се налага хирургическа интервенция. При обилно кървене и влошаване на пациента, се налага операция за отстраняване на кръвта натрупана в мозъка и намаляване на налягането в главата. Ако кръвоизливът се дължи на скъсване на мозъчен аневризъм, може да се наложи възстановяването му чрез операция. Тя зависи от местоположението на аневризма и състоянието на пациента след инсулт. Единият вариант е аневризмът да се стегне с помощта на метални скоби и по този начин да се предотврати повторното кървене. Другата процедура е вкарването на малка спирала в аневризма с цел да се отблокира.
   Когато пациентът е здравно осигурен, НЗОК заплаща изцяло цената на действащите клинични пътеки за диагноза и лечение (без или с тромболиза) на острия исхемичен мозъчен инсулт. Здравните услуги и консумативи, които не са регламентирани като безплатни, се заплащат по ценоразпис на болничните заведения.

снимка: razkritia.com


« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision