uslugi ceni

Къпане на болен от Алхаймер


05-11-2013

      Докато за някои болни от Алцхаймер вземането на душ не е проблем, за други къпането може да е стресиращо преживяване. В много от случаите отказът от баня е свързан с повишената чувствителност към температурата на водата или налягането или просто хората не си спомнят какво е къпане. С няколко лесни съвета можете да преодолеете дискомфорта, както за себе си, така и за болния.
  • Планирайте къпането във времето през деня, когато вашия близък се чувства най-спокоен и склонен да ви съдейства. Ако болният от Алцхаймер е свикнал да взема душ сутрин, една баня в края на деня само ще го обърка. Бъдете настоятелни и се опитайте да изградите рутинност.
  •  Приемете факта, че къпането може да е ужасяващо за някои с болестта на Алцхаймер. Бъдете търпеливи и спокойни. Ако се наложи, разрешете му да влезе в банята с дрехите. Много е вероятно сам да пожелае да се съблече, след като дрехите му се намокрят.
  •  Възможно е да експериментирате преди да разберете, дали вашият близък предпочита душ или вана. Дайте му възможност да избира, като му задавате прости въпроси: „Душ или вана предпочиташ?” „Сега ли искаш да се изкъпеш или след 15 мин.?”. Напълнете ваната с 10-тина см. вода и наблюдавайте реакцията на вашия близък при влизането във ваната. Може да се окаже, че е по-добър вариант да напълните ваната, след като той вече е влязъл.
  •  Казвайте на вашия близък какво предстои да направите стъпка по стъпка и му позволявайте да върши сам всичко, с което може да се справи без ваша помощ. Важно е да има своя собствена роля в целия процес – като например да държи гъбата или шишето с шампоан. Напътствайте го с прости команди като: „Влез във ваната”, „Тук е сапунът”, „Измий си ръката”. В ранните стадии на болестта понякога е нужно само да напомните на човека, че е време за баня.
  •  Пригответе всичко, от което ще се нуждаете в банята предварително – големи хавлии, шампоан, гъба за обтриване, сапун, душ гел и др. Малка хавлиена кърпа, с която да покриете очите на болния, ще ви е от помощ, когато стигнете до измиването на косата. Поставете хавлия върху стола за къпане или други студени повърхности, за да избегнете неприятното усещане при сядане.
  • Внимавайте за температурата. Хората с деменция могат да не усещат кога водата е опасно гореща или да не реагират на вана със студена вода. Затоплете помещението предварително – както банята, така и стаята, която обитавате. Проверете температурата на водата преди да започнете, дори и вашият близък да няма нужда от помощ при самото къпане.
  • Ограничете всички потенциални рискове – пригответе стол или пейка за сядане,  стелки против плъзгане, ръкохватка в близост до душа или ваната. Използвайте козметика за баня само в пластмасови опаковки, за да избегнете риска от счупване на стъклени такива. Отстранете остри предмети като пинсети, ножици, самобръсначки. Може да се наложи да покриете огледалото в банята с кърпа, за да не си помисли, че има и друг човек в банята, когато види вашето отражение. Никога не оставяйте близкия си сам в банята.
След банята проверете за зачервявания и обриви, особено при хора, които трудно се движат. Помолете болния да седне, докато му помагате с подсушаването и с обличането. Нека попиването на водата да става с внимателни потупвания по кожата, а не с обтриване. Нанесете лосион за след баня, за да поддържате кожата мека.

снимка: zdrave.log.bg


« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision