uslugi ceni

Признаци за Алцхаймер


12-11-2013

Загуба на паметта
Това е един от най-честите признаци за наличието на болестта на Алцхаймер. Засяга се основно краткосрочната памет. Също така се забравят важни дати и събития. Обикновено болните помнят стари събития- от детството им или от преди 20 години, но не помнят, че са закусили. Нормата при възрастните хора е да не помнят от време на време, но да се сещат по-късно.

 

Загуба на ориентация за време и място
При хората с Алцхаймер често изчезва  представата за време, дата, сезон. Възможно е да не могат да разберат нещо, ако то не се случва в конкретния момент. Например да не можете да им обясните, че зимата се характеризира със сняг. Също така те често забравят къде се намират и как са стигнали до там.

 

Трудност за справяне с познати задачи
Хората, заболели от Алцхаймер изпитват затруднение да изпълняват ежедневните си задължения, например да стигнат до познато място, да си спомнят как се пуска телевизора и т.н.

 

Трудност при работа с числа и сметки
Губят способността си да изготвят месечен бюджет. Възможностите им за концентрация е намаляла или изчезнала. Възможно е да отделят повече време за рутинни дейности.

 

Проблеми при разговор или писане
При хора с Алцхаймер може да се появят трудности при водене на диалог. Случва се да спрат по средата на изречението или разговора и да не могат да продължат. Срещат се и ситуации, в които да не успяват да намерят правилната дума или да използват грешна.

 

Слагат вещи на нетипични места
Често хората с Алцхаймер губят предмети или ги поставят на необичайни места - храната в пералнята, дрехите в коша за боклук и т.н. Забравят къде да са ги оставили, за какво са ги ползвали и за какво изобщо се използват конкретните вещи. В резултат на това понякога започват да обвиняват другите в кражба.

 

Отдръпване от работа или социални дейности
Хората заболели от Алцхаймер започват да се изолират. Не ходят на работа, не посещават любимите си места, изоставят хобито си, спират да спортуват и т.н. Могат да започнат да странят от социални контакти поради промените, които се случват с тях.

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision