uslugi ceni

Същински етап в обгрижването на болни и възрастни хора


11-02-2014

За близките на болния този етап е белязан от чувство на гняв, вина, възмущение и самота. Когато грижата за близък човек започне да се отразява върху личния ви и социален живот, на семейството и приятелите ви, то в този момент грижата излиза от контрол.
За вас този етап е времето, в което трябва да приспособите ролята си на грижещ се в рутината на живота си и да се научите да живеете с нея. Хората, които полагат грижи за свой близък, се въприемат от другите като прекрасни и справящи се добре. Често истината е съвсем различна. Вие сте уязвими и изложени на безпокойство, стрес, депресия по време на този етап. Постепенно започвате да губите чувството си за личност и самостоятелност. Всички предишни планове и идеи за кариера, хоби, личностно развитие са изчезнали, а социалният ви живот е в застой. На този етап е възможно да се появи чувството, че вашият болен близък отнема от живота ви.
Заболяването може да доведе до значителна промяна в отношенията между вас и близкия ви. Същото се забелязва и в отношенията с останалите. Грижата може да доминира в живота ви до такава степен, че да не си спомняте какви сте били и как сте живяли преди периода на обгрижване. Потискате нуждите си, собствените си потребности, тъй като влагате всички усилия и насочвате цялото си внимание върху лицето, за което полагате грижи. Има опасност тази рутинност в поведението ви да се установи трайно и това да прелее чашата..

снимка: daylimail.co.uk

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision