uslugi ceni

Преддиабет


25-04-2014

Преддиабетът е състояние, при което нивото на кръвната захар е повишено, но не дотолкова, че да се постави диагноза диабет. Това състояние е предупредителен знак на организма. Той сигнализира за увеличения риск от разболяване с диабет тип 2. Преддиабетът подсказва, че е нужно да се грижим повече за здравето си чрез промяна на начина на живот. Важно е да се отбележи, че не всеки човек в преддиабетно състояние развива диабет, но всеки заболял от диабет тип 2, преди това е бил във фаза на преддиабет.
Предиабетът не се характеризира с конкретни и ясни симптоми – човек може да е в преддиабетна фаза, без изобщо да предполага. Преддиабетното състояние може да се установи чрез регулярно тестване на всеки три години на плазмената глюкоза на гладно. Препоръчително е всеки навършил 40 години да прави тези изследвания, тъй като рискът се увеличава след тази възраст.
На редовен скрийнинг следва да се подлагат хората над 45 години с наднормено тегло, които имат един или повече от следните рискови фактори:
  • физически са неактивни
  • имат фамилна обремененост с диабет
  • родили са дете над 4 кг.
  • имат високо кръвно налягане
  • имат висок холестерол
При установяване на подобно състояние, човек може да предприеме различни мерки за предотвратяване или забавяне на диабета. Изследванията показват, че рискът от диабет се намалява заедно с намаляване на телесното тегло и може да се редуцира с от  5% до 7% посредством диета и умерена физическата активност – като например ходене пеша по 30 минути на ден.

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision