uslugi ceni

Грижи за диабетно болен близък


25-08-2015

Ако ваш близък е диагностициран като диабетно болен, вероятно вече сте разбрали, че вие имате съществена роля не гросто в проследяването и контрола на болестта, а в осигуряването на ежедневна подкрепа на вашия близък. За да можете да сте оптимално полезни на близките си, е важно да се разбере какво представлява диабетът и какви умения са ви необходими, за да се справите с грижите.

Редовно проследяване на кръвната захар
Едно от основните неща, които болногледачът трябва да научи, е да контролира нивата на кръвната захар у дома. Диабетът не причинява болка на заболелия, за това дори и при липсата на оплаквания, редовното мерене на кръвната захар е важно.

Здравословно хранене
В грижите за диабета една от най-съществените ви задачи е да осигурите добра и качествена храна на своите близки. Подпомагайте избора му на здравословна храна и го окуражавайте да спазва добре балансирана диета. Също така:
  • Грижете се да му предоставите разнообразни продукти от всички хранителни групи;
  • Контролирайте честотата и регулярността на храненията;
  • Внимавайте за грамажа на порциите.
Дори и най-модерните лекарства няма да помогнат, ако не се спазва определения от лекуващия лекар хранителен режим, ако не се изгради лична отговорност на болния към здравословното му състояние.

Движение
И разбира се, не на последно място, важно е да се знаят ползите, които носи физическата активност за понижаването на кръвната захар. Движението не само контролира диабета, но също така подобрява кръвообръщението, укрепва сърцето и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Не оставяйте близките си да се залежават, а ги стимулирайте да се движат повече спрямо възможностите им и не забравяйте да им напомняте колко важна е ролята на физическата активност в борбата с болестта. 

Въпреки, че движението е много важно за цялостната грижа за диабета, също така е наложително да съблюдавате и признаците на хипогликемията. Физическата активност може да доведе до понижаване на нивото на кръвната захар, така че винаги бъдете нащрек за симптоми като объркване, треперене, замайване, главоболие, загуба на координация или слабост. Добре е да имате глюкозни таблетки, захар или нещо сладко под ръка в случай на извънредна ситуация.

Контролиране приема на лекарства
Повечето хора с диабет имат и други придружаващи заболявания като високо кръвно налягане и/или висок холестерол и вероятно приемат медикаменти за лечение на тези заболявания. За обгрижващия е важно да е информиран за тези лекарства и за евентуалните странични ефекти, които могат да имат, а при необходимост да информират медицинско лице.

За да бъде постигнат максимален ефект, медикаментите трябва винаги да се приемат редовно и навреме, според предписанията на лекуващия лекар. Някои хора с диабет се страхуват от инсулиновите инжекции и това може да е основателна причина да не спазват предписаното им лечение. Да им помогнете да преодолеят този страх ще бъде една от най-важните ви задачи като болногледач.

Усложнения
Грижата за краката е също много важна задача. Много хора с диабет развиват проблеми с краката, поради увреждане на нервите, или това, което обикновено се нарича диабетна невропатия или нарушено кръвообръщение. Когато са засегнати сетивни нерви, хората с диабет губят чувствителността си в краката, което може да причини рани и инфекции. Тези рани или диабетни язви по краката са сериозни, защото могат да доведат до гангрена и ампутация.

Грижата за диабета в крайна сметка е екипна работа. Семейството и приятелите на диабетно болните играят изключително важна роля в поддържането и подобряването качеството им на живот.


« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision