uslugi ceni

Хранене след инсулт


05-11-2013

Сред най-честите причини за появата на инсулт са нервно напрежение, наднормено тегло, потиснатост, нездравословно хранене. След инсулта личният ви лекар ви е дал наставления относно това, че трябва да спазвате режим в храненето и съответно да свикнете с някои ограничения.
Темата за хранене след инсулт винаги ще бъде актуална и важна за хиляди хора у нас и милиони по света. Личният ви лекар ще ви даде най-точните съвети, но има някои общи правила, с които ще се опитаме да ви помогнем.
  • Добре  е да се храните по 4-5 пъти на ден. Като най-много ядете по време на първата и втората закуска и по-малко за обяд и вечеря.
  • Трябва да знаете, че ограничаването или спирането на тютюнопушенето ще бъде само от полза за вас. Често се налага да преустановите консумацията и на алкохолни напитки. Също така ще трябва да ограничите солта максимално.
  • Най-важно за менюто ви при инсулт е избягването на всякакви мазни и пържени храни. Ще трябва да забравите за тлъстите меса, пържените яйца и лютите храни.
  • Желателно е млякото, което консумирате да бъде обезмаслено, а хлябът пълнозърнест.
  • Наблягайте на рибата, тя понижава холестерола в кръвта. Нужно е да ядете повече храни, съдържащи съединителна тъкан. Такива са овесената каша, патладжаните и грахът. Те също намаляват нивото на холестерола при това с 10-15 процента.
  • Наблегнете на плодовете и зеленчуците, за предпочитане пресни.
И не на последно място имайте много воля, защото за да се справите с инсулта може да се наложи да се ограничите значително и да положите много усилия.

Ако искате да осигурите здравословна храна на вашите близки, претърпели инсулт, посетете страницата ни Битови услуги и се запознайте с условията за доставка на готова храна у дома.


« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision