uslugi ceni

Как да обезопасите дома на болен от Алцхаймер


22-11-2013

За да обезопасите дома на болния, трябва да прецените кои са рисковите зони в дома ви и по възможност да ги заключите, да ограничите достъпа или да намалите рисковете, които създават. Погледнете на дома си през очите на вашия близък и се опитайте да адаптирате жилището спрямо неговите потребности и възможности. Заболяването засяга хората по различен начин, но със следните акценти ще ви помогнем да обърнете внимание на някои от най-рисковите места като цяло. 
  • Обезопасете от спъване. Махнете стелки, килими и други постелки, в които болният би могъл да се спъне и да се нарани. Огледайте дома и за други препятствия, като незакрепени кабели по пода.
  • Проверете осветлението у дома. Старайте се винаги да е добре осветено. Използвайте нощни лампи в случай, че вашият близък става нощем.
  • Не размествайте мебелите.  Всяка различна подредба би могла да обърка болния от Алцхаймер и да предизвика у него рязка промяна на настроението.
  • Старайте се да не смущавате болния по никакъв начин. Покрийте огледалата или ги премахнете изцяло, ако образите в него смущават болния.
  • Имайте готовност за извънредни ситуации. Когато болният не осъзнава своите действия, той може да причини много неща както на себе си, така и на средата, в която се намира. Много често болните от Алцхаймер забравят уредите включени, което може да предизвика пожар. При възможност ограничете достъпа им изцяло. В случаи, че това не е по силите ви, е добре да се снабдите с пожарогасители, детектори за дим, важни телефонни номера – спешен номер 112, мобилен телефон на личния лекар или специалист и т.н.
  • Трябва да бъдете много внимателни. Дръжте лекарствата заключени, за да избегнете натравяне или дори смърт. Заключете всички перилни и почистващи препарати, които болният може да погълне.
  • Ограничете достъпа до ключове. Възможно е болният да се заключи в някое помещение в жилището – баня, килер, спалня. Много неприятна ситуация е да не можете да отключите дома си при връщане от работа, тъй като близкият ви не може да извади ключа от вътрешната страна на входната врата. За да не случи това, махнете ключалките от вътрешните врати и оставете ключовете  на недостъпно място.
  • Проверявайте температурата на храната и водата. Често се случва болните да не могат да установят колко е гореща или студена водата. Възможно е да ядат вряла храна и да се къпят с ледена вода. За предпочитане е да не ги оставяте в банята сами за дълго време или изобщо в зависимост от състоянието им.
  • Скрийте кофите за боклук. Възможно е болният да забрави за какво служат те и да реши да яде от тях или да разпилява боклука из жилището, търсейки нещо в него. Също така, внимавайте когато изхвърляте кофата, защото често болните скриват неща там или ги слагат несъзнателно.
  • Обезопасете банята. Сложете постелки против подхлъзване. Те са с гумено покритие и предотвратяват риска от падане и нараняване.
  • Ограничете достъпа до гаража, мазата или тавана. В тези помещения обичайно се съхраняват много опасни инструменти. Опитайте се да изолирате близкия ви да влиза на тези места, но го направете по незабележим и деликатен начин. В противен случай болният ще търси всеки удобен случай да разбере какво има там и защо не му позволявате да ходи.
  • Ограничете риска от излизане на болния сам. Дръжте всички връхни дрехи, обувки, чадъри, шапки, чанти и всичко друго нужно за излизане далеч от погледа на болния от Алцхаймер. Така можете да избегнете излизането от дома без придружител и евентуалното изгубване.
  • Предупредете съседите за състоянието на вашия близък. Помолете ги за тяхното съдействие – в случай че забележат болния да излиза сам да ви се обадят, защото това е опасно за него. Добре би било да говорите предварително и с кварталния полицай или полицейско управление, за да ги запознаете с евентуалния риск болният да се изгуби. Уверете се, че имате в себе си скорошна снимка на вашия близък. Така бихте подпомогнали полицията в издирването, ако се стигне до там. 
 
При поставяне на диагноза Алцхаймер, потърсете нотариус, който да изготви пълномощно, защото болният скоро може би няма да се справи с тази задача. Добре е да има някой, който да го представлява пред различни институции, когато болестта напредне.


 
Снимка: wolverhamptonopticians.co.uk

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision